2010. szeptember 3., péntek

London

Alig jöttünk haza Blugáriából, máris indultunk Londonba. Valójában ez nem egy nyaralós célpont volt, hanem üzleti jellegű út, mégis együtt mentünk Orsival és Bálinttal, és mivel Londonban még nem voltunk korábban, így mindenképpen benne volt az érdekesség és izgalom.

Nagyon korán kellett kelni, hogy az olcsó járattal mehessünk, nagyjából hajnal 3 körül. Sugi kivitt minket az autónkkal a reptérre, és indult az utazás.

Bálint élvezte a repülő utat, de mindannyiunkon rajta volt az ólmos fáradtság. Miután összetalálkoztunk tesómmal, megkaptuk a lakásának kulcsát, mentünk is "haza", és első dolgunk az alvás volt.

Első dolgunk, hogy a Towerben megnézzük a korona ékszereket. Mondtam is Orsinak, hogy ezek a világ legnagyobb gyémántjai elég gagyin vannak csiszolva, mert nincs az a szikrázása, mint amihez gyémántoknál szoktam. Később kiderült, hogy tényleg csak üveg másolatok vannak benne ha épp nincs esemény.

Beefeaters - korona őrök a Tower udvarán

A híres hídra mindenképpen kíváncsi voltam. Épp egy pillanatra kaptunk napot is, de alapvetően elég szutyok időnk volt.

A szomszédos üzleti negyedben nagyon sok jó geometrikus alakzat adott alapot az absztraktok fotózásához.

Londont Párizzsal vetném össze. Mindkettő nagyon mozgalmas és sokszínű. London iszonyú drága, míg Párizs élhető. London nem olyan zsúfolt, és sokkal nagyobb az aktív rész, Párizsnak nagyon kicsi a magja, és zsufi.

Párizs átlátható a nagy terek miatt, mint a Szajna, a Chaps Elisées, a nagy terek és hasonlók, Londonban az utcák szövetében simán eltévedsz, és nem nagyon látod át. Párizsban a közlekedés egész jó, főleg a metrók miatt, mert a pici magban szinte 2-3 utcánként van egy metró, Londonban a metro gáz, levegőtlen, ritkán van, lassú. Bár a jegyrendszer itt olajozottabb.

Párizsban a parkok sokkal szebbek és izgalmasabbak. London kicsit kocka és puritán. Ugyanakkor Párizsban vannak a kötelező turisztikai pontok, de ha letérsz az útról, nehezen találsz hasonló izgalmakat, sőt inkább olyan meglepő negatívumok ugranak be, amire nem gondoltál volna (én Budapestet Párizs fölé helyezem, messze magasabbra). Ezzel szemben Londonban nagyon sok irányban van érdekesség. Talán a méretei alapján, de van mit nézni, és ehhez nem kell útikönyv, bármerre mész, van téma. Asszem hónapokat el tudnék tölteni az utcákon kóborolva, fotó témát vadászva.


Beleütköztünk egy felvonulásba. "Jézus hadserege" különböző színű szakaszokban alkotva menetet, hangosan és vidáman vonult az utcán.

Mi meg eltévedtünk már megint. A híres és hatalmas játék áruházat kerestük, amit megtalálva elég nagyot csalódtunk. Versailles-ban egy plaza-ban a játék osztály kb 3x ekkora volt, és sokkal használhatóbb volt a kínálata is.

Elvetődtünk mindenféle piacokra, ahol nagyon jó hangulat, és különleges árukészlet volt. Ez egy bolhapiac féle egyik képe, de minden stand fotótéma volt egyenként is.

London "Velencéjén" a séta nagyon hangulatos volt. Utcai zenészek mellett sétáltunk a csatornák szegélyén, és nyugodt parkvárosi részek alatt haladtunk.

Azért megnéztünk pár kötelezőt, mint a Big-Ben tornyát, a katedrálisokat is, de első sorban üzleti ügyben jöttünk, és nem volt sok időnk.

A London eye egy hatalmas óriáskerék, biztosan tuti fentről a kiáltás, de most kihagytuk, ahogyan sok mást is. Majd legközelebb, ha jövünk...

A Temze partján a sétányon folyik az élet, még kis homokos strand félék is vannak. Itt kiléptünk egy mólóra. Erről a pontról kicsit jobban végig látni a városon.

Hazafelé is korán kellett kelni, így a nappal együtt ébredtünk mi is.

Végül még a helyi taxit is kipróbáltuk. Nem tetszik, hogy megpróbálnak lehúzni. A font és euró náluk 1:2 arányban kerül váltásra. Máshol is voltak kellemetlen tapasztalataink.

Összességében London javasolt célpont, egy hétvége nem elég rá, de egy heti uti költség viszont kevés !!!

Nincsenek megjegyzések: