2014. december 13., szombat

Karácsony 2013

S eljöve a karácsony...
Megküzdve az ilyenkor ránk tóduló, egy azon' időpontra készítendő munka dömpinggel, hulla fáradtan kell áhítatban lenni, de szépen alakul a pihenéssel a nyugalom, és a jó kedv. A család már karácsonyi tűzben ég, és minden pillanatát meg tudják élni a gyerekek a várakozásnak, és a szentségnek. S ennek Anyuci az oka, akinek nagyon hálásak vagyunk, hogy megadják azt a gyermek kori élményt, ami örömmel tölti majd meg az életüket ebben az időszakban.
Orsi már régóta készülgetett a karácsonyra a gyerekekkel, és nélkülük, titokban is. Nagy erőkkel igyekezett augusztus 20 óta a Jézuskának segíteni a kívánságok begyűjtésében, és az ajándékok felkutatásában. Emellett pedig a családdal együtt, díszítgették fel a bejárattól a lépcső korlátig minden porcikáját hajlékunknak. Sok finomságot is sütöttek a porontyok, és anyu kuglóffal is készült az ünnepi reggelire.
A reggel a szokásos dallal kezdődött. "A mai nap nem olyan mint más, A mai nap nem lesz senki hibás, A mai nap örömünnep vár ránk, S nem lesz vitatkozás" (Bojtorján)
A közös ünnepi reggeli után szép ruhát vettünk, és elindultunk Bubu dédihez, hogy segítsünk neki felöltöztetni a fenyőfáját. A gyerekek lelkesen pakolták a fára a színes díszeket.
 Volt olyan is ami kicsit összetört, de hát nem akadtunk fel rajta. Fényeket is tettünk rá.
 Meg finomságokat is. Meg persze a legfontosabb, a csúcs dísz.
 Aztán eszegettünk egy kicsit a nagy mozizás után, ami minden évben része a programnak, amíg otthon az Angyal behozza a fát, és a kis Jézus az ajándékokat.
 Az első film volt, amelyiket Bálint is nagyon élvezett, és végig figyelemmel kísért. Jó, mondjuk a Jégvarázs különösen jó film, és a dalok benne így egy évvel később is felcsendülnek nálunk a film nélkül is, mert olyan jók.
Hazáig számoltuk a karácsonyfa fényeket amiket az autóból az ablakokban láttunk, majd jó sötétben, értünk haza. A házból kiszűrődő barátságos, színes fények hívogatóan csalogattak be. Anyu már várt ránk.
 Amíg a srácok levették a cipőjüket, felcsendültek a kedves dallamok, és elindult minden kamera és fényképező. Kicsit énekelgettünk, csillagszóróztunk, majd ráeresztettük a siserét a csomagokra.
 Bontottunk, nyitottunk, építettünk, csodálkoztunk, cserélgettünk, ültünk, és néztük, ahogyan örülnek, és ez nagyon jó volt. Nyugalom, és boldogsssszááág.
 A nagy örömködés és építgetés után átballagtunk a kert végébe, ahol a család másik fele gyülekezett, hogy megismételhessük a nálunk látott rituálét, kis eltérésekkel.
 A létszám nagyobb volt, és Dorka még a puhamelegből figyelte az eseményeket. Az eltérő dalok eléneklése utána mindenki körbepuszilta a többieket, és újabb közös szaggatás, csavarozás, elem keresés, építés és cserebere kezdődött.
 Aztán nagyapa felolvasott a Szent Írásból szokás szerint, és utána nekiestünk az ünnepi vacsorának.
 Nagy élvezettel vetettem magam a pihenésbe. Sokat ölelgetve a porontyokat, szimatolva őket, és átadva magunkat a nem pörgésnek, nem rohanásnak, nem idegeskedésnek.
Másnap újra látogattunk minden helyszínt. Otthon a gyerekek már régen játszottak mire felkeltünk. Utána a szomszédban reggeliztünk nagyiéknál, aztán pedig vissza autóztunk Bubu dédiékhez, ahol a család másik fele gyülekezett.
 A fenyő már fel volt díszítve, de ami még érdekesebb, hogy már az alját is benőtte valami doboz erdő.
 Az unokatesók, Sugi mama és János papa vártak Mamán kívül. Gábor és Léni nem jöttek, mert apró Pedro megszületése után frissen, a szükséges dokumentumok híján még nem volt lehetőségük.
 Ezért videó kapcsolattal jelentkeztek be, és úgy énekeltek velünk. A kamerán keresztül jelen voltak az ajándék osztásnál is. Mi meg a friss jövevény csodájára jártunk a monitor elé.
 Nagy családi ebédhez készültünk, melyet Sugi mama és János papa "celebrált".
 A gyerekek külön asztalnál ettek nekik készített finomságokat. Bubut ölelgettük minden irányból. Gyenge szegény, és nehezen mozog, alig lát valamit, de még szellemileg ok, és szerintem ő is örült kicsit neki, hogy ott voltunk vele, még ha fárasztotta is.
Persze az ünneplések után is tartott a Karácsonyi ünnepi hangulat, de már otthoni lazulásban.
Sajnos ebben az évben sem volt hó, sőt 14 !!! fok volt. Valami nincs rendben ezzel a klíma dologgal.

Nincsenek megjegyzések: