2012. június 30., szombat

Mikulás Ünnepség Esterházán

 Idén is meghívást kaptunk Svetlanától és Herceg Esterházy Antaltól (alias: Trondytól) a fertődi mikulás ünnepségre, melynek a pikantériája, hogy a herceg úr alakítja a mikulás szerepét.
 Idén nem volt olyan rettenetesen hideg, és nagy hó, mint tavaly, ezért kellemesebben telt a várakozás, és a gyerekek jót játszottak a kertben, még birkóztak is és gurulgattak is egymáson, meg a lejtőkön.
Aztán megjelent a Mikulás, de idén nem szánon, hanem hintón érkezett, és nem a hátsó kertben parkolt le, hanem a főbejárathoz. 
 A gyerekek és a helyiek nagy tömegben gyűltek a püspök ruhás "télapó" köré, és nagy örömmel rázogatták a kezét, s néhány szerencsés finomságokat is kaptak.
 Aztán a menet szépen lassan elbandukolt abba a mellék épületbe, amelyben a mikulás műsor készült.
 Itt zenés dalokkal és versekkel köszöntötték a Mikulást, majd mindenki kapott egy kis ajándék csomagot, gyümölccsel, dióval, és kevésbé rettenetes édességekkel.
 A mi gyermekeinket a mikulás minden évben -úgy tűnik- felismeri, és korábbi megbeszéléseink szerint igazítja őket pár intelemmel és dicsérettel az éppen aktuális helyes útra.
 A műsor után kézműves foglalkozások kezdődtek, ahol a gyermekeink mikulás hangulatú díszdobozokat és díszeket készítettek. A szomszédos szobából süteményeket, forró csokit, és hasonló finomságokat zsákmányoltunk, melyek igazi télies buli hangulatot teremtettek.
Ezek után már nem is volt nagy igény a hercegi lakosztályban megrakott asztalok finomságaira, noha speciális édességeket is ajánlgattak nekünk.

Érdekes módon a herceg úr nagyon hasonlított a mikulásra, ami Marcinak fel is tűnt, de el oszlattuk a gyanúját. :-)
Számomra különösen nagy öröm, hogy a hercegi párról készített fényképemet feltették a nappalijuk falára, ahol a régi festmények közt válik talán az én munkám is az ő történelmük részévé.

A gyerekek még játszottak egy adagot az osztrák barátok gyermekével, akivel minden évben találkozunk itt, és mi is beszélgettünk egy kicsit, de aztán indultunk haza, hogy időben érkezzünk. Így is minden aprólékot elnyomott az álom a ringatózó hazaúton.

Nincsenek megjegyzések: